Copiii ar trebui să consume 3 linguriţe de zahăr pe zi

larisa.petrini

In Audio Posted

50% dintre elevii din România sunt supraponderali şi 25% din ei, obezi”,principalul vinovat pentru această situaţie fiind zahărul. Alături de el, alimentaţia „pe fugă” cu mâncăruri  nesănătoase, prăjeli, fast food, „complet diferită de cea cu care a crescut generaţia părinţilor lor”, este de părere Larisa Petrini, ambasador Food Revolution, program iniţiat de Jamie Oliver, în 2010.  Nu este vorba de rea voinţă din partea părinţilor, ci de lipsa de timp, la care se adaugă publicitatea agresivă la mâncăruri nesănătoase de tip „junk”. Numeroşi specialişti internaţionali, printre care şi Dr. Robert Lustig, poate cel mai apreciat expert în zahăr la nivel mondial, ne explică de ce ne confruntăm cu numeroase cazuri de copii care primesc diagnostic pe care în trecut îl primeau doar alcoolicii: steatoză hepatică, exces de trigliceride, nivel ridicat de colesterol şi acid uric. Vestea bună, potrivit Larisei, este că schimbările se pot face rapid, cu uşurinţă, ţinând cont de câteva reguli simple. Prima pe care am reţinut-o este că sucul de fructe, chiar şi cel proaspăt stors, trebuie consumat în cantităţi infime, acele cantităţi care ar rezulta din consumul unei porţii din fructul respectiv.

În 2010 Jamie Oliver a creat celebrul program Food Revolution. Prin intermediul acestui program, reuşeşte să tragă un semnal de alarmă asupra alimentaţiei copiilor. Prin intermediul miilor de ambasadori Food Revolution, din toate colţurile lumii, mesajul lui ajunge frecvent la părinţi şi educatori. Ambasadorii Food Revolution explică prin intermediul evenimentelor (ateliere, cursuri, demonstraţii culinare), ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi cât de uşor este să ne reîntoarcem în bucătării pentru a găti. În scurt timp, oameni din lumea întreagă au deschis ochii şi au îmbrăţişat această idee, iar în România au apărut aproximativ 83 de ambasadori ai lui Jamie Oliver care depun toate eforturile să implementeze  programul. Pe 19 mai se sărbătoreşte Food Revolution Day, ocazie cu care se vor organiza multe evenimente cu scopul de a-i face pe cei mici şi pe părinţi să conştientizeze pericolul alimentaţiei nesănătoase. Am stat de vorbă cu Larisa Petrini, fondator reLife Wellness (a condus timp de 12 ani Saatchi & Saatchi PR), care acum este ambasador Food Revolution şi care în restul timpului se ocupă de răspândirea ideii de alimentaţie şi stil de viaţă sănătos prin workshop-urile şi atelierele pe care le organizează în companii sau şcoli, sau prin intermediul evenimentelor.

Ce înseamnă Food Revolution În România?

Aş începe prin a spune că programul FOOD REVOLUTION, implementat de Jamie Oliver la nivel mondial are ca scop educaţia alimentară a copiilor ca şi fundament pentru o viaţă sănătoasă. În România sunt mai mulţi ambasadori decât în oricare altă ţara de pe glob (mă refer la ţări în care sunt prezenti ambasadori Food Revolution). Suntem 83 de ambasadori în acest moment, prezenţi în cele mai importante oraşe din ţară (printre care Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Braşov sau Ploieşti). FOOD REVOLUTION DAY este ziua în care în întreaga lume Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentaţia sănătoasă organizând evenimente publice si ateliere de gătit sănătos pentru educatori, copii şi părinţi. Anul acesta Jamie îşi propune să tragă un semnal de alarmă legat de mancarea de tip ‘junk’ (#NoJunk) şi marketing-ul pentru aceste produse, adresat direct copiilor (#FairMarleting).

Copiii sunt expuşi la marketing şi reclame mai mult ca niciodată, prin forme ingenioase de promovare a produselor şi băuturilor nesănătoase, de tip „junk”.  Aproximativ 90% din reclamele de la TV sunt pentru produse bogate în sare, zahăr şi grăsimi nesănătoase. Marketing-ul pentru copii include şi o gamă foarte largă de tactici, cum ar fi: ambalajele atractive, poziţionarea în locuri strategice pe rafturi, mostre gratuite, jocuri video sau desene, vedete implicate în campanii sau promoţii, tabere sponsorizate de companii din indutria alimentară, activităţi şi programe pentru copii desfăşurate în şcoli şi supermarket-uri. Studiile recente, făcute la nivel mondial, arată faptul că, reclamele la băuturi au impact direct asupra felului în care sunt alimentaţi copiii, preferinţele şi credinţele lor legate de mâncare, presiunea pe care copiii o exercită asupra părinţilor, creşterea ratei obezităţii la copii dar şi creşterea factorilor de risc pentru boli precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer. Jamie şi-a dorit foarte mult să interzică reclamele la junk food adresate direct copiilor, reclame care sunt difuzate înainte de ora 21.00. Mi se pare o misiune grea (nu imposibilă). Cred că putem face educaţie cu blândeţe, în mod pozitiv, atrăgând atenţia legat de modul de înţelegere a etichetelor, conţinutul optim de zahăr sau de sare.

0 Comments

Leave a Comment